Nurket p� nett

Preging og sosialisering - et forsøk på en forklaring ...

Preging
Små barn (herunder valper) vil automatisk identifisere seg med de vesener som omgir dem fra de er små. Tilknytningsprossessen (pregingen) sies å starte fra ca. tre ukers alder. Riktig preging er grunnen til at f.eks.hunder som vokter sau jager bort villdyr fra saueflokken. Hunden har lært at sauen er familien dens, og ser på seg selv som en del av saueflokken.. Den er allikevel en hund, og reagerer ut fra sine hundeinstinkter, dvs. den vil jage bort villdyrene, og ikke løpe fra de, som sauen gjør... spennende?

Fra ca. tre ukers alder må derfor en valp, som i framtiden skal se på mennesker som familie (dvs. flokk) daglig være i kontakt med mennesker. Et hundebarn som nesten ikke har hatt menneskekontakt, og så blir plassert i en menneskefamilie ved åtte ukers alder, har allerede mistet mye av muligheten for å knytte seg til mennesker.

Sosialisering
Sosialisering er det ansvarlige hundeieere driver med, når de drar med seg valpen "overalt". Valpen bør vennes til masse forskjellig når den er liten, så som andre dyr, andre hunder, mennesker i forskjellig aldre, "rare" mennesker, (kan også være mennesker med "rare" klær), heiser, forskjellige typer mat-/drikkefat, ulike lyder osv. Dette kalles sosialisering, og det gjør en for at hunden skal bli trygg i forskjellige situasjoner og med ulike faktorer å forholde seg til.

Sosialiser med måte - og på valpens premisser!
Det gavner ikke valpen at du presser den til å være tilstede i situasjoner den ikke føler seg trygg i. Det jeg har erfart etter et år som samboer med Ilunga, er at det viktigste for han i "skumle" situasjoner er å ha mulighet til å komme seg vekk. Jeg holder han aldri igjen i lina for at han SKAL oppleve noe, det er bedre å følge han litt unna det han opplever som skummelt, bare for å trygge han i at vi kan stikke av om nødvendig. Nå går han ikke langt vekk i sånne situasjoner lenger, men han kan fortsatt "sjekke" om han har denne muligheten - og det har han.